Perhe

KANNATTAAKO LAPSESTA JULKAISTA KUVIA SOMESSA?

Kun odotimme esikoistamme, olimme mieheni kanssa vahvasti sitä mieltä, ettei lapsemme kasvoja tulla näyttämään somessa. Mutta kun lapsemme syntyi, oli ihanaa julkaista hänestä kuva Instagramiin ja Facebookiin, jotta ystävät ja sukulaiset näkisivät, millainen pieni tyttö meille oli syntynyt. Ajattelimme, että siinä vaiheessa hän oli vielä niin pieni, ettei häntä kyseisestä kuvasta tunnistettaisi myöhemmin. Ja niinhän hän olikin, mutta sitten tuli muita söpöjä hetkiä ja olimme taas saman kysymyksen äärellä ”voiko tämän julkaista?”. Kyllähän te vanhemmat tiedätte, kun koko maailma pyörii tämän pienen ihmisen ympärillä ja on kova halu jakaa kaikkia niitä hienoja hetkiä muiden kanssa. Muutimme periaatettamme niin, että julkaisemme sellaisia kuvia, jotka eivät meistä olisi millään tavalla noloja, jos meidän vanhempamme olisi julkaisseet kyseisen kuvan meistä ollessamme pieniä. Ei siis edelleenkään kuvia vaippasiltaan, liian hassuista ilmeistä, pottailuista tai mistään vastaavasta. Vain neutraaleja kuvia.

Muutamia viikkoja sitten aloitin kirjoittamaan tätä blogia sekä samalla olemaan aktiivisempi Instagramin puolella. Olin jo pitkään katsonut muiden ”perhe Instagram-tilejä” ja haaveillut samanlaisesta. Oli kiva katsoa kuvia muiden lapsista ja lukea, mitä he olivat sinä päivänä tehneet. Noin 9/10 äidistä, jota seuraan somessa, julkaisee lapsestaan kasvokuvia päivittäin. Ajattelin, että olisi kivaa itsekin julkaista enemmän perheaiheista sisältöä. Aloin päivittää lapsestani enemmän kuvia kuin ennen. Edelleen kuvat olivat hyvin neutraaleja, eikä niissä ollut mitään pahaa. Silti minua vaivasi tunne, ettei se ole ok. Keskustelin mieheni kanssa asiasta, eikä hänkään äkkiseltään osannut antaa suoraa vastausta siitä, voiko kuvista olla haittaa lapselle.

Kuten minullekin, Instagram on monelle äidille harrastus kotiäitiyden ohella. Jaetaan kuvia ja kokemuksia lapsiarjesta ja saadaan vertaistukea muilta. Panostetaan tilin kauniiseen ulkonäköön ja mahdollisesti tavoitellaan suurempaa seuraajajoukkoa, jotta siitä voitaisiin tehdä jopa työ. Havahduin kuitenkin pian siihen, kuinka henkilökohtaisia asioita osa äideistä jakaa lapsistaan. Julkaistaan stooreja ja kuvia pelkässä vaipassa, kerrotaan lapsen terveyteen liittyvistä asioista ja muutenkin jaetaan lapsesta lähestulkoon kaikki. Se oli minusta aika hurjaa. Missä on lapsen yksityisyys? Aloin todella miettiä, miksi julkaisen edes neutraaleja kuvia lapsestani someen. Sitten keskustelimme mieheni kanssa, mitä hyviä ja huonoja puolia siinä on.

Hyvää oli se, että nautin blogin kirjoittamisesta ja Instagramin päivittämisestä perhearki päällimmäisenä aiheena. Toinen hyvä puoli oli se, että Instagramin kautta on todella helppoa ja nopeaa jakaa kuvia ja kuulumisia ystäville sekä sukulaisille. Siinä ne hyvät puolet sitten olikin, kun taas huonoja puolia oli lukemattomia. Koimme vääräksi, ettei lapsemme saa itse päättää, mitä hänestä julkisesti julkaistaan. Netistä, kun kuvat eivät koskaan häviä ja kuka tahansa voi ne sieltä ottaa ja tehdä niillä, mitä haluaa. Mitä, jos kuvat oikeasti joutuvat vääriin käsiin? Tai mitä, jos lastamme myöhemmin kiusataan julkaisemani kuvan tai tekstin takia, vaikka siinä ei meistä olisikaan ollut mitään noloa. Me olemme näistä vastuussa. Vaikka suurin osa ihmisistä olisikin täysjärkisiä ja kilttejä, riittää yksikin sekopää tekemään todella paljon hallaa niin halutessaan. Ja yksinkertaisesti on jokaisen ihmisen oikeus päättää itse, mitä itsestään haluaa julkaistavaksi.

Näiden pohdintojen jälkeen päätimme, ettemme tule näyttämään lapsemme kasvoja enää sosiaalisessa mediassa. Voin rehellisesti sanoa, että tuntuu vähän haikealta. Varautukaa ystävät ja sukulaiset kuvatulvaan whatsappissa. Mutta mielestämme se, että asia on meitä viime päivät niin voimakkaasti mietityttänyt, on jo selvä merkki siitä, että tämä on paras ratkaisu meidän perheellemme. Haluamme antaa lapsellemme vapauden kasvaa omana itsenään ilman ”julkisuutta” ja päättää myöhemmin itse, mitä itsestään haluaa nettiin julkaista. Tiedostamme, että kuvat, jotka olemme aiemmin lapsestamme julkaisseet, säilyvät todennäköisesti jossain bittiavaruudessa ikuisesti, mutta se ei meitä huoleta, sillä missään julkaisemassamme kuvassa ei kuitenkaan ole ollut varsinaisesti mitään pahaa. Mekin olemme vain ihmisiä ja teemme virhearvioita. Mielestäni on kuitenkin rohkeaa myöntää erehtyneensä ja muuttaa toimintatapoja meille oikeaan. Tästä eteenpäin jatkan kirjoittamista ja kuvaamista muuten samaan malliin, mutta lapsemme yksityisyyttä paremmin suojellen. Tämä päätös tuntuu todella hyvältä <3

Halauksin, Nelly <3