Perhe

LAPSELLE LUKEMINEN

Lukutaidon ja kielellisen kehityksen kannalta lapsen ensimmäiset elinvuodet ovat erityisen tärkeitä. Lapselle lukeminen on tärkeä osa lapsen puheen- ja kielenkehitystä. Lisäksi sillä on vaikutusta lapsen mielikuvitukseen, tunteiden käsittelyyn sekä myöhempään koulumenestykseen ja -myönteisyyteen. Lapsi, jolle on luettu kirjoja ääneen, omaa usein lopulta moninkertaisen sanavaraston niihin lapsiin nähden, joille ei ole luettu. Perusta lapsen kielen- ja puheenkehitykselle on lapsen ja vanhempien varhaisessa vuorovaikutuksessa. On tärkeää olla lapsen kanssa sekä jutella, kuunnella ja vastata hänelle. Lukuhetkessä ollaan usein lähekkäin sylissä tai kainalossa, mikä täyttää samalla myös lapsen läheisyyden tarpeita. Lapsi hyötyy lukemisesta, vaikkei hän vielä osaisi puhua tai ymmärtäisi kaikkien sanojen merkitystä. Kirjoja ääneen luettaessa lapselle alkaa hahmottua puhekielen ja kirjakielen ero, mikä suomenkielessä on hyvin erilainen. Kirjallisuuden kieli on usein paljon vivahteikkaampaa kuin arkikieli. (Lähde: luelapselle.fi)

Me ollaan luettu Stellalle päivittäin ihan vauvasta asti ja nykyään hän hakeekin jo itse kirjoja hyllystä ja tuo luettavaksi. Hänellä on selvät lempikirjat, joita luetaan päivän aikana moneen otteeseen. Kuten arjen perustoiminnoille, on myös lukemiselle muodostunut ihan oma rytmi. Me luetaan aina aamulla ennen tai jälkeen aamupalan, päiväunien jälkeen sekä illalla ennen nukkumaanmenoa. Välillä luetaan myös ennen päiväunia, jos ulkoilun jälkeen on vielä levottomuutta ilmassa. Lukeminen tukee siis todella hyvällä tavalla meidän päivärytmiä ja on erinomainen keino rauhoittumiseen. Lukiessa tulee myös aina oltua sataprosenttisesti läsnä lapselle, mikä on minusta erittäin tärkeää ja ihanaa.

Stellan lempikirjoja ovat ehdottomasti tällä hetkellä kaikki kovasivuiset aktivoivat kirjat. Hän tykkää, kun kirjassa on kohtia, mistä painaa tai luukkuja, joita avata. Näissä kirjoissa on myös tekstiä, jota me aikuiset luetaan hänelle. Tarinat ovat aika lyhyitä, joten vauhdikkaampikin taapero jaksaa hyvin keskittyä ja tietää jo etukäteen, mitä niissä tulee tapahtumaan. Nämä kirjat ovat kivoja myös siitä, että Stella viihtyy hyvin myös itsekseen näiden parissa. Etenkin iltaisin tykätään kuitenkin lukea jokin vähän pidempi satu, jotta Stella ehtii kunnolla rauhoittua tai jopa nukahtaa. Näistä pidemmistä tarinoista meidän koko perheen suosikkikirjoja ovat: Iltasatuja 11 hyvän yön tarinaa, Elli pikkuinen norsutyttö sekä Paddington sirkuksessa. Välillä, kun ollaan ensin itse luettu jokin iltasatu, saatetaan vielä laittaa äänikirjana ”Kani, joka tahtoi nukahtaa” hetkeksi. Toimii muuten erittäin hyvin nukahtamiseen! Ainakin miehelläni, joka on useampana iltana nukahtanut Stellan viereen ja kömpinyt vasta muutamaa tuntia myöhemmin meidän sänkyyn.

Minusta on myös kiva, jos kirjassa on jokin opetus tai se käsittelee esimerkiksi arjessa tarvittavia taitoja tai tunteita. Niinpä ihastuin heti ensilukemallani Kummakustannuksen Fanni ja suuri tunnemöykky sekä Aada ja kiukkuleijona kirjoihin. Fanni ja suuri tunnemöykky -kirjassa tarina auttaa lasta ymmärtämään tunteita paremmin. Kirjan lopussa on myös tietoa tunnetaidoista sekä tehtäviä niiden harjoittamiseen. Tarinan ja tehtävien avulla lapsi sekä vanhemmat voivat harjoitella tunteiden tunnistamista ja nimeämistä. Vaikka Stella ei vielä täysin ymmärrä tarinaa, tykkää hän silti kuunnella ja katsoa värikkäitä kuvia. Näin esiuhmaikäisen lapsen vanhempina meistä on ollut kiva oppia lisää siitä, kuinka käsitellä ja opettaa tunnetaitoja lapsentasoisesti. Aada ja kiukkuleijona –kirjassa käsitellään kiukun sietämisen taitoja. Kirja sisältää hauskojen kuvien ja tarinan lisäksi tietoa tunnesäätelytaitojen edistämisestä sekä kiukunsiedon työkalupakin. Näiden lisäksi kirjaan voi muun muassa piirtää oman kiukkuleijonan. Kumpaakin kirjaa on ollut kirjoittamassa lasten psykologiaan tai psykiatriaan erikoistuneita ihmisiä. Odotan innolla, kun Stella ymmärtää entistä enemmän puhetta ja voimme yhdessä käsitellä kaikkea tunteisiin liittyvää näiden kirjojen avulla. Iso suositus siis näille kirjoille! (Kirjat saatu Kummakustannukselta)

Luetko sinä lapsellesi ääneen?

Halauksin, Nelly <3