Opiskelu

MITÄ OPIN ENSIMMÄISESTÄ HAKUKERRASTA?

Eilen saatiin tulokset lääkiksen pääsykokeen ensimmäisestä vaiheesta. En tällä kertaa päässyt jatkoon, mikä oli kyllä ihan arvattavissa. Kulunut kevät on ollut meille hakijoille aivan kamala kaiken epätietoisuuden ja jatkuvien muutosten takia. Olen huojentunut, että kevät on ohi ja voin lopullisesti kääntää katseen kirjoituksia ja ensi kevään pääsykoetta kohti. Kuluneet 9 kuukautta ovat olleet todella opettavaisia ja koen olevani oppijana entistä parempi tulevan hakukerran aikana. Nyt jaan teille ne asiat, jotka aion tehdä tulevalla hakukerralla eri tavalla.

 • Opi sanomaan ei – Tämä on tärkein oppi, mitä opin ensimmäisestä hakukerrasta ja missä koin epäonnistuvani eniten. Olen todella sosiaalinen ihminen ja rakastan nähdä ystäviä ja tehdä kaikenlaista yhdessä. Tämän ensimmäisen hakukertani aikana olin huono sanomaan ei kaikelle kivalle tekemiselle. On kuitenkin fakta, että pääsykokeeseen valmistautuessa kiireisenä kotiäitinä viikonloput tulisi käyttää pääasiassa lukemiseen eikä ystävien kanssa hengailuun. Toki välillä on ok viettää myös vapaapäiviä, mutta ei joka viikonloppu. Myös liialliset muut projektit olisi hyvä jättää vähemmälle. Tätä viimeistä en kyllä osaa vieläkään noudattaa ja nytkin mulla on ensi syksylle vaikka mitä projekteja.
 • Vapaapäivä arkipäivälle – Mulla oli tapana pitää vapaapäivä viikonloppuna niin kuin monella muullakin hakijalla. Se oli huono päätös, koska viikonloppuisin mieheni on kotona ja mulla on ihan eri tavalla aikaa lukea kuin arkena, jolloin hän on töissä. Niinpä olen päättänyt tänä vuonna pitää lukuvapaan päivän arkena ja hyödyntää viikonloput lukemiseen. Vaikka luen viikonloppuna, jää aikaa silti koko perheen yhteiselle ajalle, kun aloitan tarpeeksi aikaisin aamulla.
 • Seuraa tuntien sijaan opiskeltavia asioita – Kun aloitin lukemisen, jakoivat monet lääkishakijat studygrameissaan tuntimääriään päivän sekä viikon lukemisista. Tämän myötä aloin itsekin seurata tunteja todella orjallisesti ja koin sen hyvin stressaavaksi. Myös opiskeluteho kohdallani kärsi, kun selkeää suunnitelmaa opiskeltaviin asioihin tai kehittymiselle ei ollut. Tänä vuonna lukusuunnitelmani koostuu opiskeltavista aiheista, mutta seuraan myös tunteja merkkaamalla kertyneet tunnit studytrackeriin. Mikäli kuitenkin tuntuu, että osaa jo todella hyvin, voi tuntien seuraamisesta olla hyötyä, jotta ei päästä itseään liian helpolla ja laskurutiini pääsee kehittymään. Tuntien seuraamisessa on tärkeää laskea vain aktiiviset opiskelutunnit mukaan!
 • Keskity tarpeeksi haastaviin tehtäviin – Itselle helppoja tehtäviä on kiva tehdä ja itseluottamus kasvaa. Lääkiskokeessa tehtävät ovat kuitenkin haastavia, joten sisäänpääsy edellyttää sen, että osaa ratkaista niitä kaikkein vaativimpia tehtäviä. Yksinkertaisten tehtävien toistoon ei kannata käyttää liikaa aikaa, vaan siirtyä suosiolla soveltavimpiin tehtäviin, kun perusasiat ovat hallussa.
 • Eri valmennuskurssi – Vaikka lääkikseen pääsy onkin puhtaasti kiinni omasta motivaatiosta ja tekemästä työstä, on silti myös valmennuskursseista hurjasti apua hakemiseen. En ollut tänä vuonna kovin tyytyväinen käymääni valmennuskurssiin, joten olen ajatellut ottavani ensi vuodelle eri yrityksen valmennuskurssin. Suurin kehityksenkohteeni on laskurutiini sekä haastavampien laskujen ratkaiseminen. Olen kuullut paljon hyvää Mafyn lääkisvalmennuksesta, joten harkitsen kyseisen kurssin ostamista tälle vuodelle. Heillä on ymmärtääkseni paljon haastavammat tehtävät sekä harjoituskokeet kuin tämän vuotisella kurssillani.

Tässä muutoksia, joita aion tulevalle hakukerralle virheistä oppineena tehdä. Mitä sinä olet oppinut pääsykokeisiin lukiessa?

Halauksin, Nelly <3

(3) Comments

 1. Ava says:

  Hei! Olisi kiva tietää, miten aikaisemmat yo-kirjoituksesi ovat menneet ja millä arvosanoilla. Itsekkin jo valmistuneena lähden yrittämään yo-kirjoitusten korottamista, joka mahdollistaisi siten todistusvalinnalla pääsyn.

  1. Hei, olen aiemmin kirjoittanut englannista, lyhyestä matikasta, biologiasta ja terveystiedosta M:n ja äidinkielestä E:n. Mun lukusuunnitelma tuleviin yo kirjoituksiin löytyy aiemmasta postauksesta sekä Yle abitreenin artikkelista “Miltä näyttää neljää ällää tavoittelevan lukusuunnitelma? Katso Nellyn lukusuunnitelma yo-kokeisiin ja konkreettiset vinkit sen tekemiseen”. Tsemppiä sulle kirjoituksiin! 🙂

   1. Ava says:

    Kiitos vastauksesta ja sulle myös paljon tsemppiä kirjoituksiin!

Comments are closed.