Parisuhde

PARISUHDEAIKA KORONAVIRUKSEN AIKANA JA 5 TREFFI-IDEAA KOTIIN

Miten viettää parisuhdeaikaa, kun ei ole mahdollista hyödyntää tukiverkostoa? Meillä on normaalioloissa todella hyvä ja laaja tukiverkosto. Isovanhemmat rakastavat viettää aikaa lapsenlapsensa kanssa ja tyttäremme nauttii mummolassa olemisesta. Normaalisti vietämme noin kerran tai kaksi kertaa kuukaudessa muutaman tunnin ihan kahdestaan mieheni kanssa. Käymme esimerkiksi leffassa ja syömässä, istumme iltaa ystäviemme kanssa tai käymme rauhassa kahdestaan saunassa. Yökylässä lapsemme on ollut kaksi kertaa elämänsä aikana. Emme siis vietä normaalistikaan kauhean paljon aikaa kahdestaan, mutta nuo harvinaiset hetket ovatkin sitten todella tärkeitä meille. Nyt, kun mahdollisuutta laittaa lapsi hoitoon ei tämän viruksen takia ole, olemme hyödyntäneet erilaisia tapoja pitää parisuhdetta yllä lapsen ollessa myös kotona. Tämä aika onkin opettanut arvostamaan tukiverkostoamme entisestään, mutta myös luonut meihin uskoa siitä, että selviäisimme, vaikka joutuisimme muuttamaan paikkakunnalle, missä tukiverkostoa ei olisi. Haluankin jakaa meidän vinkit parisuhdeajan järjestämiseen kotona.

Tärkeintä ainakin meille on sopia ajankohta etukäteen. Vaikka nyt ei tarvitsekaan järjestää hoitoa lapselle, tehdä pöytävarausta ravintolaan tai katsoa leffan näytösaikoja, on silti tärkeää päättää ajankohta riittävän aikaisin. Meillä on paljon omia juttuja, mitä hoidamme lapsen nukkuessa. Niinpä mikäli treffien ajankohtaa ei sovita etukäteen, voi olla, että toinen olikin ehtinyt suunnitella tekevänsä omia juttuja sinä iltana. Ajankohdan päättäminen etukäteen ja merkkaaminen kalenteriin tekee myös illasta heti erityisen tuntuisen. Toisena tunnelman kohottajana meillä toimii laittautuminen iltaa varten. Tykkään pukea jotain kivaa päälle, meikata ja laittaa hiukset kauniisti treffejä varten, joten miksen tekisi niin myös kotitreffejä varten. Onhan tunnelma nyt ihan eri, kun olette nähneet vähän vaivaa, ettekä aloita iltaa samoissa verkkareissa, mitkä päällä olette vaihtaneet vaippaa ja siivonneet kotia koko päivän. Kolmas tärkeä asia meille on siivota ja laittaa koti tunnelmalliseksi. Mikään ei latistaisi tunnelmaa yhtä paljon kuin tekemättömät kotityöt sekä sotku ja niistä mahdollisesti aiheutuvat kinat. Tykkäämme polttaa kynttilöitä ja usein mieheni ostaa kukkia, jotka piristävät kivasti sekä minua että paikkaa, jossa treffejä vietämme.

Kotonahan pystyy tekemään oikeastaan mitä vaan, kun antaa mielikuvitukselle vähän valtaa. Kerron teille nyt meidän viisi kotona toteutettavaa treffi-ideaa. Me olemme toteuttaneet tai aiomme toteuttaa nämä kaikki illalla, kun lapsi on mennyt nukkumaan. Välillä tekeminen saattaa keskeytyä, jos lapsi herää kesken unien, mutta emme ole antaneet sen haitata.

  • Illallinen ja elokuva – Toimii yhtä hyvin kotona kuin ulkonakin. Välillä valmistamme ruoan itse ja välillä tilaamme sen suoraan kotiovelle jostain suosikkiravintolastamme. Illallisen tekeminen on itsessään jo kivaa, kun kokeilette uusia reseptejä ja teette yhdessä. Toisaalta välillä on ihana myös ulkoistaa se jollekin muulle ja lisätä sillä tavoin luksusta iltaan. Elokuvan kanssa meillä on diili, että valitsemme sen vuorotellen. Meillä on mieheni kanssa aika erilainen maku elokuvien suhteen, joten näin saamme molemmat vuorollamme sitä, mitä haluamme ja yllätymme myös positiivisesti toisen valitsemista elokuvista.
  • Maalaaminen – Maalaaminen on mielettömän rauhoittavaa. Meillä on käytössä maalausteline ja maalaamme öljyväreillä kankaalle, mutta tämänhän voi toteuttaa ihan yhtä hyvin vesiväreillä tai vaikka piirtämällä. Maalatessa voi juoda lasin viiniä ja nauttia jotain pientä syötävää. Samalla on helppo jutella ja olla aidosti läsnä toisen kanssa. Eikä todellakaan tarvitse olla hyvä maalaamaan, että tämän voi toteuttaa. Sain lukiossa kuvaamataidosta kuutosen, mutta silti ylpeänä vetelen viivoja kankaaseen, kun mieheni vieressä maalaa oikeasti hienoa taidetta. Tärkeintä on yhdessä tekeminen!
  • Kirjan lukeminen ääneen – Rakastin lapsena, kun vanhemmat lukivat minulle ääneen. On ihanaa, kun saa vaan olla ja kuunnella. Ja onhan se nyt ihan eri, kun joku fyysisesti lukee vierellä kuin että ääni tulisi puhelimesta jonkun ammattilukijan lukemana. Luimme toisillemme ääneen ollessani raskaana tutustuttaaksemme ääniämme vauvalle. Vauvan syntymän jälkeen emme ole lukeneet toisillemme ääneen kuin kerran, mutta nyt meidän on tarkoitus korjata asia aloittamalla kirjakaapissa oleva kirja, joka käsittelee parisuhdetta.
  • Unelmakartta – Unelmakarttaa askarrellessa tulee kivasti mietittyä sekä omia että yhteisiä haaveita. On ihana jakaa niitä toiselle, keskustella niistä sekä miettiä, miten niitä kohti parhaiten päästäisikään. Minulle on tärkeää saada puhua omista unelmistani toisille, mutta vielä tärkeämpää minulle on kuulla puolisoni unelmista, jotta voin tukea häntä parhaalla mahdollisella tavalla. Unelmakarttaa tehdessä voi samalla syödä ja juoda sekä keskustella muustakin kuin niistä unelmista. Unelmia miettiessä voi myös samalla oivaltaa, kuinka hyvin asiat jo ovat ja mitä kaikkea elämässä on jo nyt. Se, kun tuppaa helposti välillä arjessa unohtua.
  • Yhteisen soittolistan kuuntelu – Tehkää yhdessä soittolista teidän lempibiiseistä, kuunnelkaa sitä koko ilta ja tanssikaa, jos siltä tuntuu. Monilla pariskunnilla on varmasti kappaleita, jotka muistuttavat tärkeistä hetkistä ja palauttavat ihania muistoja pintaan yhteisten vuosien varrelta. On todella herkistävää ja ihanaa palata niihin hetkiin tämmöisinä aikoina. Me ollaan kuunneltu paljon rakkauslauluja häitä varten ja koetanssittu eri kappaleita, jotta löydetään meille täydellinen kappale häävalssia ajatellen. Se on ollut tosi ihanaa!

Nämä olivat nyt aika siirappisia ideoita, mutta semmonen mä oon! Tykätään söpöillä ja meille treffeissä tärkeintä on ennen kaikkea läsnäolo. Nämä ovat myös siksi aika kivoja, että näitä voi yhdistellä ja toteuttaa, miten itse haluaa ja miltä juuri sillä hetkellä tuntuu. Toivottavasti saitte ideoita omiin kotitreffeihinne. Ps, laittakaa puhelimet kokonaan pois joko sammuttamalla ne tai laittamalla vähintäänkin älä häiritse –tilaan, jotta ne eivät häiritse yhdessäoloanne. Rakastakaa toisianne ja pitäkää suhdetta yllä pienillä sanoilla, teoilla ja hetkillä. Ne merkkaavat yllättävän paljon!

Millaiset treffit teillä on viimeksi ollut?

Halauksin, Nelly <3