Perhe

SISARUSKUUME ISKI PERHEESEEMME. MIKÄ ON PARAS IKÄERO LAPSILLE?

Onko kaksivuotias tarpeeksi vanha isosiskoksi vai pitäisikö esikoisen saada olla ainokainen pidempään? Mikä on paras ikäero juuri meidän perheelle? Tätä on pohdittu meillä esikoisen syntymästä asti, sillä olemme aina tienneet haluavamme useamman kuin yhden lapsen. Mielipiteitä tähän asiaan taitaa olla yhtä monta kuin on perheitäkin. Osa on sitä mieltä, että pienellä ikäerolla saaduista lapsista on nopeasti toisilleen seuraa, vaikka välillä se tarkoittaisikin kivojen leikkihetkien sijaan rähinätappeluita. Toiset taas kokevat pienen ikäeron liian rankkana, kun esikoisen mahdolliset uhmat sekä vauvavuoden univelat osuvat samaan syssyyn. Isommassa ikäerossa vanhempia useimmiten huolettaa, ettei sisaruksilla välttämättä ole yhtä paljon yhteistä kuin pienellä ikäerolla. Isomman lapsen kanssa arki saattaa myös tuntua pikkulapsivuosien jälkeen niin vaivattomalta, ettei vauvavuoteen jakseta enää lähteä uudestaan.

Esikoisemme taisi olla puolenvuoden ikäinen, kun minulla oli jo vauvakuume. Se oli kuitenkin pelkkää lisääntymisikäisen naisen hormonien aiheuttamaa tunteilua, eikä järjellä ajateltuna todellakaan ollut oikea aika yrittää toista lasta. Kyseiseen vauvakuumeeseen ei reagoitu ja se meni ohi yhtä nopeasti kuin tulikin. Vastaavaa vauvakuumeilua on ollut useampaankin otteeseen viimeisen vuoden aikana, varsinkin kun olemme kyläilleet paikoissa, joissa on ollut pieniä vauvoja paikalla. Pikkuhiljaa ”kuume” on kuitenkin muuttanut muotoaan. Onhan vauvat minusta edelleen ihania, mutta vielä enemmän minua kutkuttaa ajatus sisaruksista leikkimässä lastenhuoneemme lattialla. Sisaruskuume! Tämä tunne, toisin kuin aiemmin mainitsemani vauvakuume, sisältää tunteiden lisäksi paljon järjen ääniä. Tämä tunne ei myöskään ole kadonnut ajan kuluessa, toisin kuin aiemmat vauvakuumeet.

Miehelläni on myös esiintynyt ”kuumeilua”. Hän on järki-ihminen verrattuna minuun ja uskallankin väittää, että hänen haaveensa mahdollisesta toisesta lapsesta ovat vähintään yhtä paljon järkiperäisiä kuin tunneperäisiä. Ja tikittäähän se biologinen kello miehilläkin. Lisäksi meillä on aika hyvä tilanne. Onhan se totta, että jälkikasvua miettiessä tulee pohdittua vanhemman tai vanhempien mahdollisuutta jäädä kotiin hoitamaan lasta, taloudellista tilannetta, asumisjärjestelyjä sekä muita isoja asioita, joihin tuleva lapsi vaikuttaisi. Meillä nämä asiat ovat sillä mallilla, että toinen lapsi olisi niiden puolesta tervetullut.

Entä se esikoinen? Esikoisemme on ollut syntymästään asti mielettömän sosiaalinen tapaus. Ennen poikkeusolojen alkamista vierailimme muiden lasten luona, kutsuimme kavereita kylään, kävimme harrastuksissa ja tapasimme kavereita ulkona. Yllätyin joka kerta, kuinka hienosti näin pienet lapset leikkivät jo keskenään. Uskomme siis, että esikoisemme olisi mielettömän hyvä isosisko, mikäli tämmöisen kunnian hän saisi. Hän muuten hoitaa tällä hetkellä nukkea tauotta ja vauvan naama kiiltää märkänä pusuista. Lisäksi hän on omasta halustaan itsenäistynyt todella paljon viimeisten kuukausien aikana, mikä on luonut meihin uskoa, että pärjäisimme kahden lapsen kanssa. Tiedostamme toki myös sen, että esikoinen saattaisi uuden vauvan synnyttyä taantua hetkellisesti ja olemme tätäkin miettineet.

Mitä haittaa vauva numero kakkosesta voisi sitten olla? Esikoisemme on ollut syntymästään asti todella helppo vauva ja lapsi. Niinpä olemme paljon pohtineet, miten erilaista vauva-arki voi olla toisen kanssa, mikäli hän on ”vaativampi” vauva tai tarvitsee jotakin normaalista poikkeavaa hoitoa. Olisimmeko valmiita siihen, kun hoidettavana on myös pieni esikoistyttömme, joka vaatii vielä paljon huomiota ja hoivaa. Tästä pääsemme myös siihen, että onnistuisiko minulta opiskelut pääsykokeisiin kahden lapsen kanssa miehen ollessa päivät töissä. Mikäli vauva olisi yhtä helppo kuin esikoisemme, vastaus olisi luultavasti kyllä. Mutta mikäli vauva-arki olisi todella kuluttavaa, ei välttämättä energiaa lukemiselle löytyisi samalla tavalla kuin yhden kanssa. Näin ollen saattaisi tulla yksi välivuosi lisää.

Lukiessani tätä tekstiä läpi, en voinut olla aistimatta haavetta toisesta lapsesta. Siitä huolimatta tämä ei ole mikään ”lue rivien välistä, olen raskaana” postaus, vaan puhtaasti minun ja meidän perheen pohdintoja siitä, millainen ikäero lapsillemme mahtaisi olla paras. Haluan vielä loppuun korostaa, etten missään nimessä ajattele lapsen saamista itsestäänselvyytenä. Olen täysin tietoinen, että lapsen saamiseen voi mennä aikaa, eikä se aina ole syystä tai toisesta edes mahdollista.

Mikä on sinun mielestäsi paras ikäero lapsille?

Halauksin, Nelly <3

(4) Comments

 1. Magia says:

  Hei, meillä samat pohdinnat. Meillä esikoistytär 4/18. Ja ajattelimme tähtäävämme n. +-3v ikäeroon.

  Me emme halunneet pienellä ikäerolla. Uskoisin että vielä 3v ikäerosta huolimatta lapsista on hyvin seuraa toisilleen. Ja 3v osaa toivon mukaan jo syödä, pukeutua ja “käydä wc:ssa itse” niin näkisin helpommaksi ettei ole kahta täysin avustettavaa samaan aikaan.

  1. Moikka! Kiitos kommentista❤️ Hyviä pohdintoja ja haaveita teillä. Mekin ollaan toivottu, että pikkukakkosen syntyessä esikoinen olisi edes vähän itsenäinen. Helpottaisi varmasti paljon vauva-arkea.

 2. Ansku says:

  Moi, meillä on 1/17 esikoinen ja marraskuinen 2018 on toinen lapsi. Välissä oli vauvakuume ja ehdin olla 3kk raskaana ennen keskenmenoa. Kroppa ei tainnut vielä ensimmäisen raskauden jälkeen olla valmis. Nyt lapsilla (reilu 3v ja 1,5) 1v 10kk ikäeroa ja leikkivät jo paljon yhdessä. Arkea helpottaa kun esikoinen on lopettanut vaippojen käytön ja osaa melko hyvin rutiinit (halutessaan). Olemme olleet iloisia, että vauva syntyi vielä kun esikoinen oli melko pieni. Esikoinen tuskin muistaa aikaa ennen pikkusisarusta ja on oppinut alusta asti jakamaan huomion hänen kanssaan. Hommaa on piisannut mutta koko ajan helpottaa!

  1. Hei, kiitos kommentista❤️ Ihanalta kuulostaa teidän lapsien ikäero. Mäkin uskon, että olisi helpompaa, jos esikoinen olisi jo vähän itsenäinen, mutta kuitenkin sen verran pieni, että yhteiset leikit ja tekemiset olisi luonnollista.

Comments are closed.