Perhe

VUOKRA- VAI OMISTUSASUMINEN HELSINGIN KESKUSTASSA? – MEIDÄN ASUMISSUUNNITELMAT

Todella usein kuulee ihmisten haaveilevan omistusasunnosta. Oma koti on monille yksi elämän suurista päämääristä, jota kohti halutaan säästää ja mennä. Me olemme puolisoni kanssa siinä iässä, että monet ystävämme ovat ostaneet viime vuosina ensimmäisen oman kodin. Myös me olemme paljon miettineet oman asunnon ostoa. Viime aikoina olemme kuitenkin alkaneet enemmän pohtia sitä, miksi omistusasunto olisi parempi kuin vuokra-asunto ja toisin päin. Mietimmekö omistusasunnon ostoa vain siksi, että kaikki muut tekevät niin ja niin “kuuluu” tehdä. 

Mitä pienempituloinen on, sitä järkevämpää omistusasunnon omistaminen periaatteessa on. Jos tuloista on vaikeaa säästää sivuun enää pakollisten kulujen jälkeen, olisi hyvä, että ne lähes jokaiselle pakolliset asumiskulut menisivät edes osittain omaan pussiin lyhennettäessä asuntolainaa. Vuokralla asuessa kuukausittainen summa voi olla usein lähes sama kuin omistusasunnossa, mutta tuosta summasta jokainen euro päätyy jonkin toisen ihmisen taskuun. Mikäli taas tuloista on mahdollista säästää myös pakollisten menojen jälkeen, voi omaa varallisuutta aivan yhtä hyvin kerryttää jollakin muulla tavalla, kuten erilaisilla sijoituksilla. Meidän elämäntyylimme tulotasoomme nähden on sellainen, että meillä on mahdollista säästää pakollisten menojen jälkeen joka kuukausi ihan mukava summa. Meille oma asunto ei siis ole välttämätön tapa kasvattaa omaisuuttamme.

Nykypäivänä asuntolainaa varten tarvitsee todella kovat vakuudet. Ostettavan asunnon hinnasta kelpaa yleensä pankille vakuudeksi pankista riippuen noin 70-75%. Omaa rahaa tai rahaksi verrattavaa omaisuutta (esimerkiksi toinen kiinteistö) tulee siis olla noin 25-30% asunnon arvosta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos haluaisimme ostaa Helsingin keskustasta perheasunnon, joka maksaa vähintään 500 000e tulisi meillä olla vakuuksia reilu 125 000e. Vaikka olemmekin ahkerasti säästäneet ja sijoittaneet, ei tilillämme valitettavasti vielä lepää tuollaista summaa rahaa. Tällä hetkellä meillä ei siis oman asunnon suhteen olisi muita vaihtoehtoja kuin muuttaa edullisemmalle alueelle tai asua huomattavasti pienemmässä asunnossa. Mikäli emme halua tehdä kompromisseja sijainnin tai asunnon koon suhteen, on ainoa vaihtoehto meille vuokra-asuminen.

Samojen kriteerien vuokra-asunnoista saa maksaa alkaen 1500e/kk. Tämä voi jonkun korvaan kuulostaa todella järjettömältä summalta rahaa. Meille se on kuitenkin paras mahdollinen kohde käyttää rahaa. Asunto ja sen sijainti on meille tärkeä osa hyvinvointiamme sekä arjen käytännöllisyyttä, joten olemme valmiita maksamaan siitä. Muuten elämäntyylimme on kuitenkin aika vaatimaton ja olemme tarkkoja rahan kanssa. Tärkeää meille on myös huomioida vuokran suuruudessa se, että meille jää muiden pakollisten ja vähemmän pakollisten kulujen jälkeen rahaa myös säästöön, koska vuokralla asuessa emme kartoita rahaa asuntolainan muodossa. Vuokra-asuminen ei myöskään sido mihinkään, joten jos tulee halu tai tarve muuttaa, onnistuu se nopeallakin aikataululla. Omistusasunnon myyminen tai eteenpäin vuokraaminen voi etenkin epäsuosituimmilla alueilla viedä pitkänkin ajan. 

Tällä hetkellä meillä on erittäin kohtuulliset asumiskustannukset, joten emme aio muuttaa kyseisestä asunnosta pois kovin herkästi. Myös sijainti ja asunto itsessään on täydellinen. Muutto on ajankohtainen sitten, kun asunto jää meille pieneksi tai joudumme muuttamaan toiselle paikkakunnalle esimerkiksi opintojeni perässä.  Sijoitamme tällä hetkellä erilaisiin rahastoihin sekä osakkeisiin. Olemme myös ahkerasti seuranneet Helsingin keskustan asuntomarkkinoita sekä eri alueiden vuokratasoja, sillä haaveissamme on mahdollisesti ostaa sijoitusasunto keskustasta. Sijoitusasuntoon meillä olisi riittävästi omaisuutta ja myöhemmin tämä sijoitusasunto, jonka lainaa olisi ehditty jo mukavasti lyhentää vuokratuotoilla sekä omilla kuukausittaisilla tuloilla, toimisi kalliimman asunnon vakuutena. Siihen asti voisimme asua vuokralla asunnoissa, joiden ostoon meillä ei olisi vielä riittäviä vakuuksia. Helsingin keskustassa myös asuntojen hintojen ennustetaan jatkavan nousua, joten myös myyntivoitto sijoituasunnosta myöhemmin olisi erittäin todennäköinen. Ensiasunto voi siis olla myös sijoitusasunto! 

Tässä postauksessa kävin nyt läpi nimenomaan Helsingin keskustan asuntoja, koska tällä hetkellä se tuntuu paikalta, jossa on hyvä asua. Mutta mikäli kääntyisimme esimerkiksi omakotitaloasumiseen Espoossa, olisi asunnon myyntisumma vähintään saman verran kuin aiemmin mainitsemassani perheasunnossa Helsingissä. Todennäköisesti tuo summa ei edes riittäisi alueilla, joista erityisesti pidämme. Omakotitaloja ei ole kuitenkaan samalla tavalla vuokralla kuin kerrostaloasuntoja, joten näemme omakotitaloasumisen mahdollisena aikaisintaan, kun meillä on mahdollista saada haluamamme asuntolaina. Joka tapauksessa “tuhlaamme” mielummin vuokra-asuntoon kuin ostamme ei niin kivan omistusasunnon vain järkisyistä. Tilanteet ja mieli myös muuttuvat ajan myötä, joten on turhaa miettiä etukäteen, mitä haluamme kymmenen vuoden päästä. Ehkä asumme edelleen huolettomasti vuokralla tai omistamme oman asunnon. Pääasia on, että teemme niin kuin meistä tuntuu hyvältä, emmekä niin kuin muut tekevät. 

Suositko sinä vuokra vai omistusasumista? 

Halauksin, Nelly <3

(2) Comments

  1. Anakonda says:

    Kuinka ehdoton olet sen suhteen, että opiskelupaikka on saatava nimenomaan Helsingistä? Tietysti sinulla on sitoumuksia (perhe & puolisosi työ jne.), mutta kuvittelisin, että rajaamalla pois kaikki muut tiedekunnat heikennät sisäänpääsyn mahdollisuuksiasi valtavasti. En väitä, että ajattelisit näin, mutta lukiessani tekstejäsi olen saanut rivien välistä vähän tällaisen kuvan.

    Pidän myös siitä, kuinka keskityt pääsykokeeseen tuoden samalla sille sisäänpääsyväylänä näkyvyyttä, sillä tuntuu, että kovin moni on unohtanut sen olemassaolon, kun parrasvaloissa on usein todistusvalinta ja ylioppilaskirjoitukset. Esimerkiksi tämän vuoden ensikertalaiskiintiön 51% raja oli Stadiin 192+/199, joka on pitkälläkin matematiikalla 5L1E, niin kuvittelisin, että monille (kenties jopa useimmille) pääsykokeeseen panostaminen olisi ensisijaisen kannattavaa.

    1. Hei, pahoittelut jos teksteistäni on saanut kuvan, että haluan vain Helsinkiin. Näin ei kuitenkaan ole, vaan haen kaikkiin tiedekuntiin ja järjestämme elämämmme sen mukaan, mihin kaupunkiin pääsen. Toki Helsinki, Turku sekä Tampere olisivat kaikkein mieluisimmat paikat, jotta mieheni voisi jatkaa töitään Helsingissä helpommin. Tässä tekstissä käsittelin asumistamme tämän hetkisen elämäntilanteemme mukaan. Mikäli muutamme opintojeni perässä toiselle paikkakunnalla, katsomme asumiskuviomme sen mukaan. Todennäköisesti muutamme vuokralle ja pidämme sijoitusasuntoa Helsingissä. Uskon kuitenkin, että tulevaisuudessa palaisimme takaisin tänne, vaikka lääkiksen ajaksi muualle muuttaisimme. Vaikka eihän sitä ikinä tiedä! Ja kiitos hyvistä pohdinnoista ja kivasta palautteesta! 🙂

Comments are closed.